sunnuntai 5. lokakuuta 2008

Tiimi Ruotsin mestariksi!


Janne ja Pete voittivat viikonloppuna multisportin Ruotsin mestaruuskilpailun. Kilpailu oli perinteinen multisportkilpailu ilman turhia hidasteita tai tehtäviä. Lajit: suunistus 13,5 km, melonta 13,8 km , pyöräily 24 km ja suunistus 3,9 km. Edelliset matkat ovat linnuntietä todelliset ovat noin 17 km, 19 km, 34 km ja 4 km.

Kisa alkoi suunnistuksella. Alkuvauhti oli perinteiseen ruotsalaiseen tapaan kova, mutta tasottui hyvin pian mukavaksi matka vauhdiksi. Vastassa oli selvästi kovempia juoksijoita, mutta pysyimme kärjen tuntumassa hyvillä reitin valinnoilla ja tarkalla suunnistuksella, mm. Cybercom Group rynni edellemme ainakin neljä kertaa tieosuuksilla. Osuuden lopussa muut kärkijoukkueet ottivat selvän loppukirin, me päätimme kiriä vasta koko kisan lopussa ja jäimme kärjelle noin minuutin.

Vaihto sujui melko ripeästi ja pääsimme vesille kärkiryhmän takana. Taktiikkanamme oli melonnassa säästellä voimia, muttei kuitenkaan jäädä paljoa kärjelle. Kaikilla kärkitiimeillä, kuten meilläkin, oli allaan suunnilleen yhtä nopeita multisportkajakkeja, mm. Rocket, XOR ja Sisson. Niillä pääsee leppoisasti meloen reilu 10 km/h ja kiukulla vetäen 12 km/h, ero on siis hyvin pieni eikä pitkässä kisassa kannata tuhlata voimia turhaan. Melonnan lopussa ero kärkeen oli noin 3 minuuttia eli pari minuuttia oli tullut lisää. Voitiin siis päätellä kärjen meloneen kovaa. Taas ripeä vaihto, vähän juotavaa, pyöräkengät jalkaan ja fillari alle.

Pyöräilyn alussa teimme koko kisan isoimman virheen. Ensimmäinen 10 km oli merkattua teknistä polkua. Rannalta lähdettiin tietä ja reitti kääntyi noin 100 m päästä polulle, emme huomanneet kreppejä ja ajoimme polun ohi noin 200 m. Ei muuta kun ympäri ja takaisin. Tökkivän alun jälkeen pyöräily rupesi kuitenkin kulkemaan. Pahaksi tekniseksi mainostettu pätkä ei tuntunut kovin pahalta, kun olimme käyneet edellisellä viikolla ajamassa pahemmassa maastossa ja lujempaa. Ainut ongelma oli erittäin liukkaat kivet ja juret, mitkä pitivät vauhdin maltillisena. Teknisen pätkän jälkeen näimme tiellä kärkiletkan noin 400 m edellämme, olimme siis ajaneet sitä kiinni pari minuuttia, vaikka tuntui, ettei vielä edes ajettu kunnolla. Letka vielä pummasi ykkösrastia ja siiryimme keula paikalle. Polun päätä etsiessä letka ajoi meidät kiinni, mutta hetken päästä polulla huomasimme, ettei kaikki pysy vauhdissa mukana. Päätimme kokeilla pientä vauhdin nostoa ja vain Lundhags säilyi takana näkö etäisyydellä. Vielä vähän lisää tempoa, eikä takaa-ajajia näkynyt. Myllytimme pyöräilyn vauhdilla loppuun ja nopean vaihdon jälkeen jatkoimme viimeiselle suunnistusosuudelle. Arvelimme toisena olevan Lundhagsin olevan noin viitisen minuuttia takana. Tiesimme, että jos vedämme virheittä, voitto on selvä. Juoksu ei ollut kovin helpon oloista, mutta taisi reisi painaa muillakin. Hölkkäilimme maaliin ajassa 5:40:15 ja kuittasimme Ruotsin mestaruuskisojen voiton. Ruotsin mestaruutta ei meille luovutettu, kun asuimme kuulemma vähän liian idässä, sen kuittasi Lundhags, joka tuli maaliin 4 minuuttia meidän jälkeen toisena.

Kisan järjestelyt pelasivat hyvin ja maasto oli sopivan vaihtelevaa. Tuloksia voi lukea järjestäjän sivuilta.