torstai 5. marraskuuta 2009

Ennakkotunnelmia I

Kisan konsepti on herättänyt etukäteen paljon tunteita, koska se poikkeaa paljon ”normaali” seikkailukilpailuista. Kerättävänä on niin pakollisia kuin vapaaehtoisiakin rasteja. Jokaisen viiden osuuden aikana yrittää joukkueet kerätä mahdollisimman paljon pisteitä hakemalla pakollisia rasteja ja lisäksi vapaaehtoisia. Osuuksien maaliin pitää saapua kuitenkin aina tietyn ajan sisällä. Jos annettu aika ylittyy, niin koko seuraava osuus jää joukkueelta väliin. Eli toisin sanoen, jos ei ehdi ajoissa osuuksien maaliin, niin kisa on kärkikahinoiden osalta ohi. Osa joukkueista menee varmasti kovallakin riskillä, koska tiedostavat, että riskitön suoritus ei riitä kärkisijoille.

Kilpailu alkaa sunnuntaina kello 12.00 suomen aikaa 60 km mittaisella prologilla, jossa lajeista käydään läpi pyöräily, trekkaus, kiipeily ja trikke/luistelu. Kokonaisnousua saadaan mukavasti kerättyä 1,7 km, mikä toimiikin hyvänä lämmittelynä varsinaiselle 1. osuudelle, mikä alkaa maanantaiaamun kuluessa. 1. osuus tuleekin olemaan etukäteen ajatellen fyysisesti todella rankka. Trekkausta ja pyöräilyä sisältävä etappi sisältää kokonaisnousua 172 km matkalla kunnioitettavat lähes 11 km. Järjestäjät ennakoivat tähän etappiin kuluvan aikaa vajaan vuoro-kauden, mikä kuulostaa etukäteen todella kovalta ajalta, vaikka pyöräilyn osuus onkin reilut 100km. Mainittu kokonaisnousu tarkoittaakin käytännössä keskimäärin 500m nousua jokaiselle vuorokauden tunnille. Osuus päättyy vuoren huipulle, koska seuraavan osuuden alkuun harrastetaan Downhill pyöräilyä. 1. Osuuden aikana vapaaehtoisia rasteja on pakollisten 14 rastin lisäksi tarjolla 3 kpl . Erot joukkuiden välillä tulevat varmasti nousemaan jo suhteellisen isoksi vaikkakin vapaaehtoiset rastit tasoittavat joukkueiden välisiä aikaeroja jonkin verran.

Team Multisport lähtee Portugaliin taistelemaan kärkisijoista. Kevään Bimbachen maailmancup-kisan voitto loi varmasti uskoa omaan tekemiseen. Myös Team Finland ja Scandinavian Outdoor Store (Team Penalty) iskevät kiilaa muun maailman joukkueiden sekaan. Lisäksi suomalais-edustusta nähdään kahden muun joukkueen riveissä. Suomalaisten lisäksi kilpailuun on starttaamassa myös iso liuta muita kymppisakkiin tähyäviä joukkueita. Mukana lähtöviivalla ovat esim. puolustava maailmanmestari OrionHealth(NZL), puolustava Portugalin XPD-kisan voittaja Outdoor experiences (FRA), aina kova Team Nike (USA), Ruotsin kovakuntoiset Team Lundhags, FJS ja Explore Sweden, etukäteen vahvat ranskalaiset Quechua ja Ertips, suomalaisväriä sisältävä Buff Thermocool ja viime vuonna Portugalissa toiseksi tullut Navigator (Poland).


Viimeisimmän tiedon mukaan ensimmäisiä haasteita on tullut heti vastaan. Yksikään keskiviikkona portugaliin lentänyt suomalainen ei vielä ole omaa pyöräänsä vastaanottanut. Finnairin iltakone saattaa tänään jo tuoda helpotuksen ainakin osalle porukasta.