maanantai 2. marraskuuta 2009

Tiimi valmistautuu Portugalin MM-kisoihin

Outi, Pete, Janne ja Eepo valmistautuvat ensi sunnuntaina Portugalissa alkaviin seikkailu-urheilun MM-kisoihin. Edessä on n. 5 vrk reipashenkistä non-stop ulkoilua keskisen Portugalin maalaismaisemissa, vuorenrinteillä ja vesistöissä. kenties myös Atlantissa käydään pulahtamassa tai ainakin melomassa, koska kisakeskus sijaitsee meren rannalla Estorilissa.

Kilpailun taso tulee olemaan kova, kuten MM-kisoissa olettaa saattaa. Kisaformaatti sen sijaan on surkea. Kilpailu on jaettu viiteen eri osuuteen, mitaltaan n. 7-30 tuntia. Jokaisen viiden osuuden aikana yrittää joukkue kerätä mahdollisimman paljon pisteitä hakemalla pakollisia rasteja ja lisäksi vapaaehtoisia. Osuuksien maaliin pitää saapua kuitenkin aina tietyn ajan sisällä. Jos ajasta myöhästyy, niin koko seuraava osuus jää joukkueelta väliin. Eli toisin sanoen, jos ei ehdi ajoissa osuuksien maaliin, niin kisa on sitten kärkikahinoiden osalta ohi.

Kisaformaatti on kiva sellaisille joukkueille, joilla ei ole käytännössä mahdollisuuksia kiertää koko rataa läpi ennen kuin pitäisi jo lentää kotiin. Voi siis lampsia pakollisten rastien kautta ja poimia parhaat osuudet ja helpoimmat pisteet radalta. MM-kisoihin tämä viiteen osuuteen jaettu "rogaining" tyyppinen meininki sen sijaan ei välttämättä sovi, koska taktikointi, puhdas säkä ja paikallistuntemus tulevat näyttelemään erittäin suurta osaa lopputulosten muodostumisessa. Onkin erittäin todennäköistä, että tuloslistan kärkipäässä tullaan näkemään sellaisia joukkueita, joilla ei pitäisi sinne olla fyysisen suorituskyvyn puolesta mitään asiaa. Toivottavasti näin ei kuitenkaan käy. Ikävä kuitenkin on vanhaa kunnon kisasysteemiä, jossa tulos mitataan kellolla, eikä pisteillä. Tässä on lähtö ja tuolla on maali, ensimmäinen perillä voittaa! Niinhän sen pitäisi mennä.

Yksi asia on kuitenkin varma: Vauhti pitää olla kohdallaan koko kisan läpi, ja isoihin virheisiin ei ole varaa, jos mielii menestyä. Tiimin jäsenten harjoittelu on sujunut joitain viime hetken sairastumisia lukuunottamatta aika hyvin. Olettaa saattaa, että jos ennen kisaa ei iske sika-nuha tai joku muu ikävyys, niin fyysisen suorituskyvyn tai lajien hallinnan puolesta ei ole esteitä menestymiselle.

Outi mm. voitti Kolilla juostun Vaarojen maratonin muutama viikko sitten ja on panostanut juoksun lisäksi kesällä ahkerasti melontaan. Janne puolestaan on aina kunnossa ja mies kävi mm. Ramsaussa tekemässä reippaan puoleisen harjoitusleirin pari viikkoa sitten. Hinauskuntoa Janne on hakenut mm. juoksulenkeillä rengas hinauksessa ja reppu selässä. Pete on selättänyt jalkavaivat ja vauhtiakin on alkanut taas löytyä kestävyyden lisäksi. Taktista silmää Petellä löytyy kokemuksen myötä ja onhan sitä kokemusta tuolta Portugalistakin muutaman vuoden takaisen voiton verran. Eepo puolestaan on harjoitellut hinausta fillarilla lastenvaunut perässä ja reppu selässä on tullut tehtyä muutakin kuin ajettua jopolla töihin.

Huoltohommissa mukana ovat Jaakko Mäkelä ja Mika Pasonen. Molemmat pelimiehiä, joilla on kokemusta kisaamisesta. Huollon onnistuminen on tärkeää, ja jos nämä ukot eivät siinä onnistu, niin sitten ei onnistu kukaan.

Kisassa on mukana myös kaksi muuta suomalaispoppoota: Scandinavian outdoor store ja "Team Finland". Kisaa ja suomalaisten kulkua voi seurailla mm. kisan nettisivuilla ja sleepmonsterin sivuilla.