tiistai 17. marraskuuta 2009

Yhteenveto Portugalin MM-kisoista 2009

Multisport.fi tiimin kisa katkesi toisen kisapäivän illalla Jannen kaatumiseen pyörällä. Kivikkoisessa alamäessä eturengas lipsahti ja tuloksena oli näyttävät lipat ja solisluun pään murtuminen. Mitään realistista mahdollisuutta kisan jatkamiseen ei ollut, sillä Janne ei pystynyt tekemään kädellä yhtään mitään ja taisi se olla vähän kipeäkin. Kiitokset kaikille paikalle osuneille tiimeille: Team Finland, Helly Hansen, Lundhags, ketkä yrittivät tilanteessa auttaa. Onnettomuuspaikalta taluttelimme läheiseen kylään, josta järjestäjät noutivat meidät ihmisten ilmoille.

Kisa alkoi meiltä järkevään tahtiin, eikä alkuvauhti ollut liian kovaa omaan tasoomme nähden, kuten monilla muilla joukkueilla tulosten valossa näytti olevan, vaan olimme tarkkailuasemissa kärjen tuntumassa. Ekan stagen sijoitus taisi olla 4., vaikka tulimme vasta sijalla 5. sen osuuden maaliin. Onnettomuushetkellä olimme jonkin verran kärkiporukoita perässä, mutta kisahan oli vasta alussa, eli eroja olisi 100% varmasti tullut lisää suuntaan ja toiseen.

Suomalaismenestys näissä kisoissa jäi aika vaatimattomaksi ja parhaasta sijoituksesta vastasivat sitkeällä ja ajoittain myös erittäin viihdyttävällä suorituksella "Penat" eli Scandinavian Outdoorstore.com, loppusijoitus 19. Team Finland heitti pyyhkeen kehään vähän meidän jälkeemme, syynä akillesjännevamma.

Jos joku kisa kannattaa keskyttää, niin se on juuri tämä. Jotain positiivista siis tässäkin asiassa. Kisaformaatti oli täysin epäonnistunut ja suoraan sanoen naurettava. Emme kuulleet kenenkään varteenotettavan joukkueen formaattia kehuvan, vaikka joissain kisaraporteissa näin on sanottu.

Sääntöjä arvottiin vielä kisan loppumisenkin jälkeen ja cut-offit olivat käytännössä merkityksettömiä. Oikominen, säkä ja huonon fyysisen suorituskyvyn pakottamana tehdyt rastien väliinjättämiset osoittautuivat kisan lopputulosten kannalta joidenkin joukkueiden sijoituksen kannalta hyviksi asioiksi. Näinhän asian ei todellakaan kuuluisi olla. Toivon mukaan tällainen pelleily tässä lajissa loppuu. Kisat ovat aivan liian rasittavia ja panokset ajan- ja rahankäytön sekä fyysisen rasituksen osalta sen verran suuria, että tälläista farssia ei pysty millään lailla perustelemaan. Lisäksi urheilullinen taso tippuu väistämättä, jos samanlaisia puttailukisoja järjestetään, varsinkaan MM-kisojen tittelillä!

Loppuajan Portugalissa vietimme sekalaista ulkoliikuntaa harrastaen ja virkistäytyen.

Ensi vuonna katsotaan uudestaan ja ainakin Espanjan MM-kisat tulevat olemaan aivan eri luokan karkelot kuin nämä.

Vuoden 2009 kujeisiin kuuluu vielä 7 Cerros Medellin Kolumbiassa, mutta sinne lähteminen on vähän epävarmaa, sillä Janne.K. Mononen on olkapääremontissa ja Eepo puolustamassa isänmaata.

Kiitokset vielä universumin ylivoimaisesti parhaalle huoltokaksikolle Jaakko "Jorge" Mäkelälle ja Mika "Turisti" Pasoselle.

Teksti:Eepo